Dakos, ook wel koukouvayia genoemd, is een typisch Kretenzer voorgerecht. Door het gebruik van
geurige tomaten komt het vakantiegevoel je direct tegemoet. Het gerecht wordt in Griekenland
gemaakt met een basis van paximadi. Dit is in de oven gedroogd brood. In gebieden waar vers brood
niet altijd voorhanden is, was dit lange tijd de manier om het gebakken brood te conserveren.
INGREDIËNTEN
■ een klein bruin brood of pistolet ■ verse tomaten ■ Feta ■ Zout en peper naar smaak ■ 1 tl Gedroogde oregano ■ GreekOlife olijfolie
1.Snij stevige sneden van het brood en leg ze in een oven op een lage temperatuur van 100 graden te
drogen. Het brood wordt hierdoor hard, maar niet bruin. 2.Snij de tomaten fijn en laat het vocht eruit
lekken. 3.Sprenkel wat water over het gedroogde brood, zodat het brood krokant blijft in de oven. 4.Leg
het brood dicht tegen elkaar aan op een schaal en verdeel de stukjes tomaat erover. 5.Maal wat
zeezout, oregano en verse peper hierover heen 6.Kruimel vervolgens de feta over de tomaten. 7.
Besprenkel ruim met olijfolie. Geniet van je Daxos bij de lunch of als voorgerecht!
Καλή όρεξη!